Γραφειοκρατικά εμπόδια στο Μετρό της Θεσσαλονίκης

Γραφειοκρατικά εμπόδια στο Μετρό της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 7112/05.03.2010

Προς Υπουργούς:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Δεν έχουν τέλος οι γραφειοκρατικές στρεβλώσεις που επιβραδύνουν την εκτέλεση των έργων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους καταστηματάρχες. Οι ίδιοι βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά, μη μπορώντας να κάνουν το παραμικρό. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης περί επίσπευσης των εργασιών, από τις 9 Φεβρουαρίου έχουμε γίνει θεατές μιας κωμικοτραγικής κατάστασης, όπου ένα υπηρεσιακό έγγραφο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο περιφέρεται από υπηρεσία σε υπηρεσία και το οποίο δεν έφτασε ποτέ στην Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, για τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή της Εγνατίας με τη Βενιζέλου και δυσχεραίνουν, όπως είναι φυσικό, την εξέλιξη των έργων, δόθηκε εντολή καταστροφής τους. Η εντολή αυτή δεν έφτασε ποτέ στην Θεσσαλονίκη και έτσι επί διάστημα 45 ημερών οι εργασίες στο εργοτάξιο του μετρό σταμάτησαν, προκαλώντας την αγανάκτηση των καταστηματαρχών. Η καθυστέρηση αυτή δεν έχει επιπτώσεις μόνο στις εργασίες του μετρό, αλλά δυσχεραίνει και την κυκλοφορία των πεζών στο συγκεκριμένο τμήμα της οδού Εγνατία.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Υπάρχει σχετική συνεργασία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα Υπουργεία, που αφορά την εξέλιξη των εργασιών του Μετρό στην Θεσσαλονίκη, αναφορικά με το αρχαιολογικό έργο;

Απαντήσεις Υπουργείων